Woning in aanbouw geldt vanaf start bouwwerkzaamheden

In de wet staat dat een woning in aanbouw kan worden aangemerkt als een eigen woning. Daarmee wordt het ook mogelijk om de rentelasten van de financiering van die woning van de belasting af te trekken. Die mogelijkheid ontstaat pas vanaf het moment waarop met de feitelijke bouwwerkzaamheden wordt begonnen. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Hoge Raad.

Heeft u een stuk grond gekocht met het doel om daar een huis op te bouwen? Bent u voor die aankoop een hypothecaire lening aangegaan? Dan is de rente over die lening niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting zolang u nog niet aan het bouwen bent. Dit betekent een extra drempel voor kopers van grond die daarop een huis willen bouwen.
De vraag is nu dus wanneer er feitelijk met de bouwwerkzaamheden is begonnen. Deskundigen vinden het denkbaar dat onder die definitie ook onbebouwde terreinen vallen die voor woningbouw bestemd zijn. Als exact tijdstip zou dan kunnen gelden het tijdstip waarop voorbereidingen voor de bouw zijn getroffen, het tijdstip waarop de grond bouwrijp is gemaakt, het moment van sluiten van een (koop-) aannemingsovereenkomst en het tijdstip waarop de koper de voor de bouw vereiste vergunning(en) heeft ontvangen. Omdat er nergens in de wetsgeschiedenis – onder meer de parlementaire toelichting – een aanknopingspunt voor één van deze tijdstippen te vinden is, ziet de Hoge Raad onvoldoende grond voor een keuze voor één van die tijdstippen.
Wilt u meer weten over de koop-/aannemingsovereenkomst of het kopen van bouwgrond in relatie tot belastingaftrek? Be ons voor het maken van een afspraak.