Verplichte overname van aandelen beter regelen in aandeelhoudersovereenkomst

De wet geeft aandeelhouders het recht om in bepaalde omstandigheden hun aandelen verplicht te laten overnemen door de overige aandeelhouders. Dat kan bijvoorbeeld als u in uw rechten of belangen wordt geschaad en om die reden de voortzetting van uw aandeelhouderschap in redelijkheid niet meer van u kan worden verwacht.

Onlangs bleek in een rechtszaak dat de rechtbank het niet geven van financiële informatie aan een andere aandeelhouder en het niet uitkeren van dividend terwijl dat wel mogelijk is, voldoende vindt om zo’n vordering te doen slagen. Dat betekent dat in deze zaak de andere aandeelhouder verplicht werd om de aandelen over te nemen.

Aandeelhoudersovereenkomst

Veel beter dan het op deze manier oplossen is het regelen van dit soort problemen in een aandeelhoudersovereenkomst. In een aandeelhoudersovereenkomst kunt u precies laten vastleggen wanneer aandelen moeten worden aangeboden, maar ook in welke gevallen aandelen door de overige aandeelhouders moeten worden overgenomen worden en tegen welke prijs.
Door het opmaken van een aandeelhoudersovereenkomst verplichten de aandeelhouders zichzelf om na te denken over het aandeelhouderschap voordat er discussie en/of onenigheid ontstaat. Moeten de aandelen worden aangeboden als een van de aandeelhouders ziek wordt of arbeidsongeschikt? Mag de aandeelhouder ook participeren in concurrerende activiteiten? Wat moet er gebeuren als een aandeelhouder komt te overlijden? Moet de koopsom van de aandelen in één keer worden betaald og mag dat ook in termijnen?
Allemaal vragen om over na te denken voordat u de onenigheid met de medeaandeelhouder in de rechtszaal moet uitvechten.
Wit u meer weten over de aandeelhoudersovereenkomst of het verplicht overnemen van aandelen? Bel ons voor het maken van een afspraak.