Koopovereenkomst gaat soms boven voorkeursrecht van derde

Soms rust er een voorkeursrecht op een pand. Dat betekent dat bij verkoop van dat pand een instantie of een persoon het recht heeft om als eerste met de verkoper te onderhandelen over de aankoop van het bewuste pand. Wat nu als u in juli een dergelijk pand koopt en dat pand niet aan u geleverd wordt omdat de verkoper een maand later – op basis van het voorkeursrecht – het pand aan de voorkeursrechthebbende heeft verkocht?

De wet bepaalt dat in deze gevallen – waar twee partijen met elkaar botsende rechten op levering van één pand hebben – het oudste recht op levering voorgaat. Dat gaat alleen niet door als uit de wet, uit de aard van de betreffende rechten, of uit de eisen van redelijkheid en billijkheid anders voortvloeit.
In dit geval ontleent u uw recht op levering aan een koopovereenkomst van juli 2014. Het voorkeursrecht bestond al langer, maar heeft geen zin meer vanwege de “botsende rechten op levering”. De voorkeursrechthebbende heeft niet automatisch recht op levering, hij heeft slechts het recht om als eerste met de verkoper te onderhandelen over de aankoop van het pand. Pas als hij met de verkoper overeenstemming heeft bereikt, kan een koopovereenkomst tot stand komen. Aan die overeenkomst kan de voorkeursrechthebbende dan recht op levering ontlenen. U heeft in dit geval een ouder recht (een maand ouder), uw recht gaat dan voor.
De omstandigheden van het geval kunnen dit anders maken. Als u bekend zou zijn met het voorkeursrecht, dan gaat het voorkeursrecht voor. Maar zeker als de verkoper in de koopovereenkomst verklaard heeft, dat hem geen voorkeursrecht bekend is, ontslaat dit u van de verplichting er nader onderzoek naar te doen.
Wilt u meer weten over voorkeursrechten van derden op een pand of een stuk grond? Bel ons voor het maken van en afspraak.