Testament, levenstestament of wilsverklaring

  

Het maken van een testament staat mogelijk niet hoog op uw prioriteitenlijst. Of sterker nog, u hebt er nog nooit over nagedacht. Toch heeft het voordelen om te regelen wat uw wensen zijn voor als u niet meer in staat bent om uw eigen belangen te behartigen, bijvoorbeeld in geval van dementie of na overlijden. Daarmee krijg het nadenken een extra dimensie. Is voor u een testament een goed document om problemen te voorkomen of op te lossen, of juist een levenstestament? Of kunt volstaan met een eenvoudige wilsverklaring? We zetten deze mogelijkheden en de verschillen daartussen op een rijtje.

Testament

Een testament geeft u de mogelijkheid om vast te leggen wat er na uw overlijden met uw nalatenschap moet gebeuren. Uw nalatenschap kan bestaan uit vermogen en schulden, spullen, dieren en nog veel meer. U bepaalt wat daarmee moet gebeuren, wie wat krijgt en wie dat moet regelen. Die laatste heet in een testament de executeur. Hij of zij moet er op toezien dat uw wensen worden uitgevoerd. Een testament is alleen geldig als deze door de notaris opgemaakt en mede ondertekend is.
Een testament wordt ingeschreven in het Centraal Testamenten Register zodat altijd vastgesteld kan worden wat het laatste testament van iemand is.

Codicil

U kunt ook zelf buiten de notaris om wensen op papier zetten. Denk aan hoe u uw uitvaart geregeld wilt hebben, de verdeling van de inboedel en bijvoorbeeld sieraden. U kunt in een codicil geen geld nalaten of erfgenamen aanwijzen, dat kan alleen in een testament. Zelf geschreven wensen zijn geen testament. Het document heet dan codicil. Een codicil is rechtsgeldig als het door u met de hand geschreven is en er de datum en uw handtekening onder staat.

Levenstestament

Een levenstestament is iets anders dan een testament. Het woord “leven” zegt het al, het is een testament voor als u tijdens uw leven niet meer in staat zou zijn om uw eigen belangen (voldoende) te behartigen. U legt in een levenstestament vast wie er namens u beslissingen mag nemen als u daar zelf niet meer toe in staat bent. U geeft deze persoon daartoe algemene volmacht. Het levenstestament geldt zolang u in leven bent, het testament is er voor na uw overlijden.

Zonder testament 

Of u wel of niet een testament of levenstestament opmaakt, is aan u. Zonder testament gelden de algemene wettelijke regels. Die regels kunnen anders uitpakken dan u zelf zou hebben gewild. Daar kan niemand dan wat aan veranderen. 

Wilsverklaring

Los van de vraag of u wel of niet een testament of levenstestament hebt, kunt u ook (nog) een wilsverklaring opstellen. Daarin legt u uw medische wensen vast, wat u op dat vlak wel en niet wilt. Bijvoorbeeld wel of geen reanimatie of euthanasie. Naast deze ontwerpen kunt u in dat verband nadenken en bepalen wat u wilt over een behandelverbod en het geven van een volmacht aan iemand die u vertrouwt voor het geval u zelf niet meer kunt beslissen. 
Als u in een wilsverklaring opneemt dat u bepaalde handelingen niet wilt, moet een arts zich daaraan houden. In andere gevallen hoeft een arts zich er niet altijd aan te houden. Dat is bijvoorbeeld als u opschrijft dat u bepaalde behandelingen juist wel wilt, is de arts niet verplicht om dat op te volgen. 
Wilt u meer weten over de nadere inhod van deze keuzes? Bel ons voor het maken van een afspraak.