Radartestament niet altijd voordelig

Misschien herinnert u zich nog de tv-uitzending over testamenten van enkele jaren geleden van het programma Radar. Dat ging over de mogelijkheid om testamenten te maken waardoor uw erfgenamen minder erfbelasting verschuldigd zouden zijn. Voor heel veel mensen was dat aanleiding om een (nieuw) testament te laten maken. Die zogenaamde tweetrapstestamenten blijken nu echter ook wel negatieve “bijwerkingen” te vertonen. Dat heeft alles te maken met een wetswijziging.

Met een tweetrapstestament voorkomt u dat uw kinderen al bij het overlijden van de eerste ouder recht hebben op hun erfdeel. De kinderen worden onterfd en krijgen pas recht op hun erfdeel als de langstlevende overlijdt. Uw kinderen hoeven dan ook pas erfbelasting te betalen bij het overlijden van de langstlevende ouder. Bij een gewoon langstlevende testament heft de belastingdienst al over het deel van de eerst overleden ouder. De door de kinderen verschuldigde erfbelasting dient in dat geval door de langstlevende ouder worden voorgeschoten.
Een wetswijziging heeft er nu voor gezorgd dat de belastingdienst naast de normale invorderingsrente (bij te laat betalen) ook “belastingrente” heft. Dat is rente over de waarde van het erfdeel dat uw erfgenamen normaal gesproken al bij het eerste overlijden zouden moeten krijgen. De heffing wordt berekend vanaf acht maanden na overlijden. Op die regel is een uitzondering gemaakt, namelijk dat belastingrente al verschuldigd is vanaf het moment van overlijden als de erfgenaam zijn of haar erfdeel ontvangt met inachtneming van een opschortende of ontbindende voorwaarde, zoals bij een tweetrapstestament. Echter de belastingrente is veel hoger dan de rente die u nu krijgt op spaargeld.

Heeft u sinds 2000 een testament gemaakt? Kom langs voor een controle op de juridische en fiscale gevolgen, nu de wetgeving op dit punt veranderd is. Bel ons gerust voor het maken van een afspraak.