Nog altijd onduidelijkheid rond Energielabel

Onder druk van Europa heeft de Nederlandse overheid per 1 januari 2015 de regels met betrekking tot het EPC gebouwen (energie prestatie certificaat) aangescherpt. Net als bij koelkasten, auto’s, televisies etc. was het sinds 1 januari 2008 al verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering van een woning een energiecertificaat (het huidige EPC- of energielabel) aan de koper te overhandigen. Echter er stond geen enkele sanctie op het niet afgeven van het label en als een koper aangaf geen belangstelling voor het certificaat te hebben dan kon het geheel achterwege blijven.

In de praktijk kwam het er op neer dat partijen het alleen maar lastig vonden en er bijna geen certificaten werden gemaakt. Vanaf 1 januari 2015 is het vrijblijvende karakter verdwenen en kunnen er bij het niet verstrekken van een energielabel sancties worden opgelegd. De verkoper is verplicht het label te laten maken en aan de koper af te geven, uiterlijk bij de officiële overdracht van de woning. De notaris moet er op toezien dat het energielabel er is en hiervan melding maken in de akte van levering.
Elke notariële akte wordt nagelezen door ambtenaren die kijken of de belastingen juist geheven zijn en of er een energielabel genoemd wordt. Als de verkoper in gebreke is gebleven ten aanzien van het afgeven van het energielabel, dan staat daar een administratieve boete op van nu € 405.
Hoewel het even wennen is (wie koopt er nu bijvoorbeeld nog een gloeilamp in plaats van een zuinige ledlamp) gaan kopers toch steeds meer letten op de energiezuinigheid van een aan te kopen woning. Stookkosten komen immers elke maand terug, ook wooncomfort en lief zijn voor het milieu worden belangrijk gevonden. Wacht daarom niet af tot het laatste moment maar zorg dat het energielabel er is op het moment dat u de woning te koop zet.
Begin 2015 is aan alle woningeigenaren een voorlopig energielabel verstrekt. Gaat u uw woning verkopen of verhuren dan moet u dit voorlopige label eerst definitief maken. De hele procedure kan via het internet geregeld worden. U kiest een deskundige uit en vult het voorlopige label aan met gegevens van uw woning.
Als u zelf energiebesparende maatregelen heeft getroffen, dan moet u daarvan de bewijzen uploaden. De deskundige verwerkt deze gegevens dan en geeft een definitief energielabel af. Dit alles verloopt via de website www.energielabelvoorwoningen.nl. De deskundige heeft ook het recht om bij u thuis te komen kijken of uw opgave juist geweest is, in de praktijk zal dit wel los lopen aangezien de meeste deskundigen slechte een paar euro vragen voor hun dienstverlening.
Het verplicht zijn van het energielabel stopt niet bij woningen, ook voor andere gebouwen zoals utiliteitsgebouwen, monumenten en vakantiewoningen is het verplicht een energielabel bij verkoop of verhuur te overhandigen. In openbare gebouwen en anderen gebouwen die veelvuldig door publiek worden bezocht met een oppervlakte van meer dan 250 vierkante meter is het zelfs verplicht het energielabel zichtbaar op te hangen. Als de eigenaar van het gebouw deze verplichting aan de laars lapt dan kan het gevolg zijn een bestuurlijke boete die voor een rechtspersoon (een bedrijf) kan oplopen tot wel € 20.250. Zo worden de regels uit Europa wel een hele kostbare aangelegenheid.
Wilt u meer informatie over het verplichte energielabel? Neem dan gerust contact op met ons kantoor. Wij kunnen u exact uitleggen aan welke verplichtingen moet worden voldaan en leggen keurig vast in de akte van levering dat u als verkoper aan uw verplichtingen heeft voldaan.