Eigendom huis tussen partners met en zonder gemeenschap van goederen verschillend

Een ondernemer die niet in gemeenschap van goederen is getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft en samen met zijn partner een woning koopt, kan dat huis niet volledig tot het ondernemingsvermogen rekenen. Dat overkwam een ondernemer die een samenlevingsovereenkomst had en samen met zijn partner een huis kocht.

De situatie als samenwoner is in dit geval niet vergelijkbaar met gehuwden of geregistreerde partners die samen een huis kopen. Immers, wie als ondernemer een samenlevingscontract heeft, bevindt zich in een vermogensrechtelijke en juridische andere situatie dan de huiskopende ondernemer die in gemeenschap van goederen is getrouwd of een geregistreerd partnerschap is aangegaan. Bij deze laatste categorie is sprake van gemeenschappelijke eigendom, niet verdeeld in eigendom voor beide partners elk. Samenwoners bezitten het huis elk voor de helft in eigendom.

Een ander aspect is of u “uw juridische deel” van het huis zou kunnen toerekenen tot uw ondernemingsvermogen. De rechtbank hanteert daarvoor twee belangrijke criteria. De eerste is dat dan meer dan 10% van het huis voor uw onderneming gebruikt wordt. De tweede – en die is veel duidelijker – is dat u het huis niet aan uw ondernemingsvermogen kun toerekenen als u niet in gemeenschap van goederen bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft.
Wilt u meer weten over de relatie tussen uw burgerlijke staat en de mogelijkheden om uw huis tot uw ondernemingsvermogen te rekenen? Bel ons voor het maken van een afspraak.