Beheer van vruchtgebruikvermogen vergt zorgvuldige aanpak

Het aantal samengestelde gezinnen is de laatste decennia fors in aantal toegenomen. Met daarbij alle ingewikkeldheden bij overlijden van een van de ouders in een dergelijk gezin. De langstlevende ouder benoemt daarna bij hertrouwen vaak in een herzien testament zijn of haar kinderen tot enige erfgenamen. Vanwege de verzorgingsplicht naar de tweede echtgenoot (m/v) krijgt die in veel gevallen het vruchtgebruik van de nalatenschap als legaat. Wat nu als u die tweede echtgenoot bent en na overlijden van uw tweede partner inteert op dat zogenaamde vruchtgebruikvermogen?

De vraag is of u op grond van het testament mag interen op het vermogen. Ja, zult u denken, in het testament is immers een verzorgingsgedachte opgenomen. Wees voorzichting, want die gedachte kan u uiteindelijk flink opbreken! Als niet expliciet in het testament is vastgelegd dat u mag interen op het vruchtgebruikvermogen, dan kunt u daar ook beter verre van blijven. Een beroep op het feit dat al bij het opstellen van het testament duidelijk was dat het rendement over het vermogen onvoldoende zou zijn om in uw onderhoud te voorzien, is niet zo sterk. De rechter gaat daar ook niet zo snel in mee. Immers, als dat zo duidelijk was, had daar wel een voorziening voor zijn getroffen.
Meestal staat in dergelijke testamenten dat u het kapitaal zo goed mogelijk in stand moet houden. Dat geeft u nog geen recht om in te teren op het vermogen. Het is uw risico dat u mogelijk later de eigen AWBZ-bijdrage voor opname in een verpleeghuis niet kunt betalen. Datzelfde geldt voor andere uitgaven vanuit het vermogen voor uw levensonderhoud. Teert u toch in op het vermogen, dan schiet u tekort in het nakomen van uw verplichtingen en moet u het bedrag van de vermindering terug betalen. Het is ook mogelijk dat het beheer van het vruchtgebruik onder bewind wordt gesteld en een bewindvoerder zich met uw uitgaven gaat bemoeien. Overigens wordt daarmee voorkomen dat het beheer van het vruchtgebruik wordt toegekend aan de kinderen.
Wilt u weten wat u wel en niet kunt doen met vruchtgebruikvermogen? Bel ons voor het maken van een afspraak.